Vitamíny

B5 kyselina pantothenová, kyselina D-pantothenová

Druh

rozpustný vo vode

Charakteristika

Vitamín B5 je vode rozpustný vitamín, ktorý sa podieľa na metabolizme všetkých živín v tele. Čistá kyselina je nestála olejová kvapalina. Chemicky je kyselina pantothenová tvorená spojením aminokyseliny beta-alanínu a kyseliny pantothenovej. Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov. Zvyšuje plodnosť, predlžuje život, vytvára protilátky v tele, pomáha pri zápche, nadúvaní, zvracaní, plynatosti, pri liečbe drobných popálenín, pri popraskanej pokožke, zabraňuje šupinateniu kože, pomáha proti stresu a pri zvýšenej duševnej únave.

Zdroj

Názov pre kyselinu pantothenovú pochádza z gréčtiny a znamená všade sa nachádzajúci, vitamín B5 sa skutočne nachádza vo veľa potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu - v celozrnnom pečive, v droždí, v surových pšeničných klíčkoch, v žĺtkoch, sezamových semiačkach, slnečnicových semiačkach a strukovinách. Vo forme pantothenánu vápenatého sa pridáva do cereálnych produktov, do nápojov a vitamínových doplnkov výživy.

Nedostatok

Kyselina pantothenová musí byť neustále dodávaná v potrave, ale jej nedostatok je vzácny, vyskytuje sa prakticky vo všetkých potravinách. Nedostatok sa prejavuje kŕčami v nohách, nechutenstvom a nespavosťou, depresiami a zníženou odolnosťou voči infekciám. Podľa jednej štúdie nedostatok vitamínu B5 spôsobuje akné. Umelo vyvolaný nedostatok u zvierat spôsobuje poruchy rastu, neplodnosť a dermatologické poruchy.

Dávkovanie

Denná dávka nie je presne určená. Aktívna forma kyseliny pantothenovej je koenzým A. Ten je v organizme nutný pri metabolizme sacharidov a lipidov a pri syntéze životne dôležitých látok (aminokyselín, hormónov, hemoglobínu, acetylcholínu a mnoho ďalších). Koenzým A pôsobí v cykle kyseliny citrónovej, je dôležitou súčasťou reakcii pri oxidácii i syntéze mastných kyselín a syntéze cholesterolu.

Predávkovanie

Vitamín B5 je vo vode rozpustný a nadbytok je vylúčený z tela von močom. Iba veľmi veľké dávky môžu spôsobiť nevoľnosť a nadúvanie.

Zaujímavosť

V kozmetickom priemysle sa ako panthenol pridáva do pleťových krémov, prípravkov po opaľovaní, regeneračných krémov, vlasových šampónov a kondicionérov.